Kişiye uygun ve doğru işitme cihazının belirlemesi son derecede önemlidir. Uygun olmayan bir cihaz kulağa fayda yerine zarar verebilir, kullanılmamalıdır. Bu nedenle işitme cihazını deneme, uygulama, ayarlama, bilgilendirme gibi hizmetler odyoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Kullanılacak cihaz tipi (kanal içi, kulak arkası, açık uygulama vb.), kulak kalıbı ve kalıbın akustik özellikleri hastanın işitme kaybına, yaşına, kulak yapısına ve özelliklerine göre belirlenir. Hastanın yaşı, kulak yapısının durumu sebebiyle çok özel bir takım cihaz uygulamaları gerekebilir. İşitme cihazı seçimi ve ayarlanmasında işitme ve anlama seviyesi, iş ve ev faaliyetleri, kullanılan ilaçlar, mevcut hastalıklar ve fiziksel durum gibi değişkenler dikkate alınır. Tek kulağa ya da her iki kulağa cihaz gerekip gerekmediği değerlendirilir. İki taraflı kayıplarda iki kulağa cihaz kullanmak seslerin dengelenmesinde, gürültülü ortamlarda kelimeleri anlama düzeyinin gelişmesinde ve seslerin kaynağının belirlenmesinde önemlidir.
İşitme cihazı belirlenirken hastanın bireysel özellikleri ve ihtiyaçları da ilgili uzman tarafından dikkate alınmalıdır.
Bazı hastalarda işitme kaybıyla birlikte görülebilen anlama ve sesi ayırt etme problemi farklı bir hastalıktır. İşitme kaybına uygun olarak seçilen cihaz sesi güçlendirerek işitme kaybını giderir ancak anlama sorununu beklenilen kadar etkili olamaz. Bu tür sorunlarda işitme cihazının gün boyunca ve devamlı olarak kullanılması ve seslerin konuşmacının yüzüne bakarak takip edilmesi anlama sorununu azaltabilir.