Kulak Arkası İşitme Cihazı (BTE): Kulak arkası işitme cihazları kulak kepçesinin üzerine yerleşir ve kulak kalıbı ile ses kulağı iletilir. Çok hafif dereceden çok ileri derece kayba kadar rahatlıkla kullanım sağlayacak geniş bir yelpazeye sahip işitme cihazı modelidir. Pediatrik grupta mutlaka kulak arkası işitme cihazı tercih edilmelidir. Kulak arkası işitme cihazı yönlü mikrofonlara sahip olmasının yanında şarjlı işitme cihazı modelleri de mevcuttur.
Receiverlı Kulak Arkası İşitme Cihazları (RIC/RITE) : Küçük bir tel, işitme cihazını hoparlöre bağlar ve hoparlör kulağın içerisindedir. Çok hafif dereceden ileri derece kayba kadar bir kullanım sağlar. Bu tür işitme cihazlarında hoparlör ve mikrofon birbirinden uzak olduğu için feedback oluşma riski daha azdır. Kozmetik açıdan avantajlıdır. Şarj edilebilir modelleri mevcuttur.
Kulak İçi İşitme Cihazı (ITE): Kulak içi işitme cihazı konkaya yerleşen işitme cihazı türüdür. Çok hafif dereceden orta derece kayba kadar bir kullanım sağlar. Pil boyutu kanal içi işitme cihazlarına göre daha büyük olduğu için hem yaşlı bireylerin pili takıp çıkarması daha kolaydır hem de pil ömrünün daha uzun olması gibi özelliklere sahiptir. Şarj edilebilir modelleri mevcuttur. Kozmetik açıdan avantajlıdır.
Kanal İçi İşitme Cihazı (ITC, CIC, IIC): Kanal içi işitme cihazı kulak kanalına yerleştirilen işitme cihazı türüdür. Çok hafif dereceden orta derece kayba kadar bir kullanım sağlar. İşitme cihazının pil boyutu kulak içi işitme cihazına göre daha küçüktür bu yüzden yaşlı hastaların kullanımı daha zordur. Sesin lokalizasyonu açısından kulak kepçesinin avantajlarından faydalanılır. Kozmetik açıdan avantajlıdır.
İşitme cihazını ilk kez kullanan bireylerde cihaza alışmak biraz zaman alabilir fakat işitme cihazını kullandıkça bireylerin dinleme becerilerinde ve konuşmayı anlama skorlarında bir artış meydana gelir. İşitme cihazına alışma süresini kısaltmak için işitme cihazının düzenli olarak kullanılması, işitme kaybının ve işitme cihazının kontrollerinin sürekli yapılması gereklidir.